top of page

HANNABI SOFA GUIDE - 4, ÜLÉSMÉLYSÉG

SOFA GUIDE:

4, ÜLÉSMÉLYSÉG

avagy: a heverésző, a szfinx a kucorgó és négy izgága medvebocs.


A kényelem szempontjából ez a legfontosabb méret.

A legnagyobb huncutság az, hogy az, ami egy bútorboltban este fáradtan, politikailag korrekt üléspozícióban kényelmes, az otthon, lehet, hogy meglepetést fog okozni, mert általában egészen másképp használjuk.


Az ülésmélység egy külön téma, az ülőfelületeken belül, a kanapé teljes méretének a szempontjából nem annyira fontos, de annál fontosabb a kényelem szempontjából. Mindenki kicsit másképp használja a kanapéját ezért érdemes jól átgondolni, hogy mit szeretnél.

Egy fontos szabály, minél nagyobb az ülésmélység annál alacsonyabb háttámlára van szükség, mert, ahogy csúszol hátra, egyre nagyobb szögben dől a gerinced. A gerinc nem hajlékony és nagyon kényelmetlen, ha a lapocka egy bútorsaroknak ütközik. A kanapék üléspozícióját, különböző párnákkal lehet kényelmesebbé tenni vagy módosítani, pl. kisebbre venni (bővebben lásd a kiegészítőknél).

A magas háttámla csak akkor kényelmes, ha követi a gerincet, mint pl. Joy és Chandler ronda foteljeiben, de modern kanapéknál ez igen ritka. Ellenkező esetben olyan kényelmes, mint egy vonat háttámlája fél méterrel a feneked mögött.


Az egyes pozíciók méreteit a képek leírásában találod.


A, Klasszikus üléspozíció:

csak egy picit dőlsz hátra, a háttámla derék felett már támaszt, a derekad és a háttámla között egy kispárnányi (4-5 cm) hely van. Egy 170-180 cm-es ember számára a klasszikus üléspozícióban ez az ülésmélység: kb. 60 cm. Itt az ülésmagasság lehet akár 75 cm is. Ez az üléspozíció, majdnem olyan, mintha széken ülnél. Tartja a hátad de semmi heverészés, vagy hátradőlés.B, "Nagyi ezt szereti" üléspozíció:

hátradőlve kicsit lecsúszva heverészel, olvasol vagy TV-zel, a háttámla a lapocka alatt támaszt. A derekad és a háttámla között 5-10 cm hely van. Ha lefekszel, kényelmesen elférsz a fekvőfelületen. Egy 170-180 cm-es ember számára, ez az ülésmélység: kb. 70 cm. Az ajánlott ülésmagasság, szintén 70 cm.C, Heverészős üléspozíció:

hátradőlve kicsit lecsúszva heverészel, olvasol vagy TV-zel. Ha még jobban ha hátradőlsz, majdnem fekszel, a háttámla a lapockánál felhúzott lábnál, támaszt.

A mi kanapéinknál, a háttámla pont a hónod alá esik íves, és puha így felhúzott lábbal is nagyon kényelmes. Egy 170-180 cm-es ember számára, ez az ülésmélység: kb. 80 cm ehhez az ajánlott ülésmagasság már csak 65 cm.

A legtöbben ezt az ülésmélységet választják, mert ezt lehet a legjobban kihasználni. Egy vastagabb stabil párnával kiegészítve, le lehet csökkenteni az ülésmélységet klasszikus üléspozícióra, ha pedig lefekszel, egy kényelmes heverőmélységet kapsz.D, Extra mély, mediterrán üléspozíció:

mire megtalálod, a háttámlát már fekszel, ezért rengeteg párnát kell tenni a kanapéra, amik nemcsak szépek, és el lehet veszni bennük, de variálni lehet velük a fenti pozíciókat is. Egy 170-180 cm-es ember számára, ez az ülésmélység: kb. 90 cm.

Hátrány, hogy itt már, nem lehet elérni a megtámasztott hátú, klasszikus pozíciót, vagyis ha lent van a lábad a földön és egyenes a hátad, már párnákkal együtt is túl messze van a háttámla ahhoz, hogy hátra tudj dőlni. Viszont annál jobban bele lehet süppedni hanyatt dőlve a párnákba.
Néhány cm eltérés, nem számot tevő ezekhez a méretekhez képest, mert a test ennyit tud korrigálni. Ha esetleg különböző igények merülnek fel egy családon belül, megfelelő párnákkal lehet változtatni a mélységét. Ha azonban 5-6 cm-nél nagyobb az eltérés az ideálishoz képest, az már okozhat „lecsúszok róla” vagy „űr van a hátam mögött” diszkomfort érzeteket.


Ennél a pontnál ne köss kompromisszumot, és addig keresgélj, amíg megtalálod a megfelelőt!


A BOX Hyperactive rendszerünkből, természetesen ezt is teljesen méretre lehet szabni.

(Ha más cég termékét próbálod ki, amit nem lehet méretre szabni és túl mély, megpróbálhatod párnákkal korrigálni, ha túl rövid semmiképp ne válaszd, bármilyen mutatós is.)


A tervezéshez használd az ügyes és okos tervezőprogramunkat, amivel nemcsak gyorsan készíthetsz különböző variációkat és meg tudod nézni a színeket, de az árakat is kiszámolja neked.


BOX Hyperactive konfigurátor: https://konfi.hannabi.hu/


#vásároljörökre #vásároljhazait #hannabisofa #tervezdmeg #greenworldiscoming #sofadesign #egyedisofa #tailormadesofa #akutyaisfelmehet


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page