top of page

A Május 1. Ruhagyár megvan?

Februárban birtokba vettük az új otthonunkat, beköltöztünk a volt Május 1 Ruhagyár épületébe, ahol a még mindig működő varrodák mellett, most már egy kanapészabóság is működik. Régi álmunk váIt ezzel valóra, egyesíthettük az életterünket, egy modellező műhelyt és egy fotóstúdiót, ahol bármikor foglalkozhatunk azzal, amit igazán szeretünk a kanapékkal.

Hannabi Studio - Fotó: www.jucjucjuc.blog.hu

Hannabi Studio - Fotó: www.jucjucjuc.blog.hu

Nem, nem viccelünk a névvel, tényleg a Május 1 Ruhagyár működött itt az 50-es, 70-es évek között. A mai napig majdnem mindenki így azonosítja be az épülettömböt az Orczy-kert mögött, a „SOTE felhőkarcolója” mellett, az idősebb generáció kifejezetten tudja, miről van szó.


Május 1. Ruhagyár - Fotó: www.panoramio.com

Május 1. Ruhagyár - Fotó: www.panoramio.com

Május 1. Ruhagyár - Fotó: www.panoramio.com

Ha még tovább visszamegyünk az időben, akkor elmondható, hogy a valamikori honvédségi ruharaktár hatalmas épülete állt itt, mielőtt ruhagyár lett. Már a tisztviselőtelep építésekor is elfoglalt egy egész tömböt, igaz, 1913-ig biztosan nem ugyanebben, hanem a helyén álló, valószínűleg jóval kisebb épületben működve. (lásd térkép)

Fotó: www.parpercbudapest.blog.hu


Nem is csoda, hogy szükség volt effajta raktárra itt (ahol persze a ruhák javítását, sőt egyes ruhaneműk varrását is végezték), hiszen a környéken megannyi katonai intézmény volt. A későbbi pénzverde helyén huszárlaktanya és lóistállók, az Orczy-kert másik oldalán a Ludovika Akadémia, az Orczy-kertben pedig barakk-kórház működött. A ruharaktárból lett létesítményt aztán 1930-ban alakították át ruhagyárrá, s ettől fogva hivatalosan is katonai és civil ruházat gyártásával, varrásával foglalkozott. A második világháború alatt zsidó lányok, asszonyok munkaszolgálatként itt varrták a katonaruhákat, majd 1958-tól kezdve ez lett a Május 1. Ruhagyár (a civil ruhák gyártásától fogva pedig Elegant – Május 1. ruhagyár), amely egészen 1994-ig működött. - Forrás: www.parpercbudapest.blog.hu

Fotó: www.retrostore.blog.hu

Május 1. Ruhagyár - Fotó: www.fortepan.hu

Tags:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page